Stepinformatie

Omdat steppen voor de meeste van ons geen alledaagse zaak is vindt u hieronder een aantal tips voor een geslaagde steptocht.

Kleding                                                                                                                                             Wij raden u aan tijdens het steppen vrije tijdskleding en stevig schoeisel te dragen.

Verkeersregels                                                                                                                                                         Volgens de wet is de autopedgebruiker een voetganger! Echter de Nederlandse Autoped federatie adviseert u zich te gedragen als een fietser als u een autoped voor volwassenen met handremmen bestuurt.

De afzet (kick)                                                                                                                      Ontspannen steppen en afzetten is de basis van het steppen. Relaxed het stuur vast houden en vooral niet te krampachtig afzetten. Hierdoor spant u spieren onnodig aan. Wel de slag afmaken en het been uitzwaaien naar achteren. Daarna het been weer 'losjes' naar voren zwaaien met een ontspannen lichtgebogen  knie. Wilt u de snelheid verhogen dan dient u frequenter af te zetten en een snellere rotatie van uw benen te maken. Dit resulteert in een kortere slag.

Afwisselen van been                                                                       Tijdens het steppen moet u regelmatig van been wisselen. Dit komt omdat het been waar u op staat verzuurt. De stelregel is wisselen na 8 à 12 steps. in het begin is het even wennen omdat het plankje vrij smal is, maar na een paar keer wisselen gaat het al soepeler.

De wissel                                                                                                                   Begin met uw gewicht op uw standbeen naar uw hak te verplaatsen, door uw tenen iets van het plankje te verschuiven naar de buitenkant. Plaats uw andere voet met de tenen op de vrijgekomen ruimte. Haal uw standbeen van de plank en schuif uw andere voet nu helemaal op de plank. Zie de illustratie hieronder:
 


Remmen                                                                                                                                  Kickbike steppen zijn voorzien van 2 remmen. Rem altijd rustig en met 2 handen. Onderschat bij het afdalen uw snelheid niet. Kijk goed uit en ga vooral niet gehurkt op de step staan, maar houd uw beide benen gestrekt en sta met 2 voeten op het plankje! Vergeet niet....veiligheid gaar voor de kick!

Wind mee of wind tegen                                                              Nederland is overwegend vlak en er is vaak wind, maak daar gebruik van. Rijdt u voor de wind, maak dan uw slag overdreven lang. Hebt u wind tegen, zet dan vaker af en wissel iets vaker.

Conditie                                                                                                                                           De stepsport is zeer laagdrempelig en kan door iedereen met een beetje conditie beoefend worden. U bepaalt immers zelf de intensiteit waarmee u stept.

Wij wensen u veel & veilig stepplezier!